Å tenke på etter en het natt uten kondom

Når du kommer til det en sen lørdag kveld, etter måneder uten «besøk i de nedre regionene», er det siste du tenker på å beskytte deg med kondom. Dette kan lett føre til ting som panikklidelse, fremfor alt at du har blitt gravid, men også at du har fått smittsomme sykdommer under samleie. Seksual opplyser så vel som jordmødre prøver derfor alltid å gi gode råd om hva de skal tenke på dagen etter og i fremtiden.

Det første du bør gjøre hvis du har hatt en het natt uten kondom, er å snakke med personen du tilbragte natten sammen med. Ved å snakke med sexpartneren din kan du finne ut om han eller hun har hatt ubeskyttet sex før (i nær fremtid). Hvis partneren svarer nei, kan du slutte å bekymre deg for potensielle seksuelt overførbare sykdommer. Hvis partneren svarer ja på spørsmålet om at de har hatt ubeskyttet sex før, bør du begge gå og bli testet på en klinikk. Hvis du er kvinne og ikke tar p-piller eller andre prevensjonsmidler, bør du være ekstra forsiktig slik at du ikke har blitt gravid.

Test dere er på en klinikk

Hvis det bare er en promille sjanse for at du har overført seksuelt overførbare sykdommer til hverandre, bør du besøke en klinikk så snart som mulig og bli testet. Klinikker som utfører tester er ungdomsklinikker, jordmødre klinikker og samlivsklinikker.

Jordmødre anbefaler

Den prevensjonsformen jordmødre anbefaler mest for kvinner som ikke vil bli gravid, er en såkalt spiral. Spolen skiller ut ufarlige ioner som forhindrer at sædcellen gjødsler et egg. Spolen fungerer selv etter at den er satt inn etter ubeskyttet sex. Opptil 5 dager senere klarer spolen å stoppe sædceller. Spiralen kan da forbli inne i kvinnen i flere år, eller til den dagen han ønsker å få barn.

Hvis du også synes det er vanskelig med kondom og spesielt kjøp av kondom, kan du nå gjøre det anonymt online https://www.kondomvarehuset.no/ 

Comments are closed.